Δραστηριότητες 2021-2022

Φοίτηση στο Λύκειο και προοπτικές εξέλιξης

Η Διεύθυνση του ΓΕΛ Τριανδρίας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς-Συμβούλους Σχολικής ζωής Αρβανίτη Γεώργιο ΠΕ01 και Παπαδοπούλου Παρθενόπη ΠΕ06,διοργάνωσε  διαδικτυακή εκδήλωση την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στις 6μ.μ με τίτλο
                            "Φοίτηση στο Λύκειο και προοπτικές εξέλιξης"
Προσκεκλημένη ως κεντρική ομιλήτρια και υπεύθυνη της παρουσίασης ήταν η κυρία Σαρακίνου Μαρία,ιδιαίτερα πεπειραμένη αρωγός στον τομέα Συμβουλευτικής και Σχολικού Προσανατολισμού.
Η εκδήλωση απευθύνθηκε στους γονείς και μαθητές της Α' και Β΄ Λυκείου.

Sarakinou1Sarakinou2

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός-Το χαμόγελο του παιδιού

Στις 14 Δεκεμβρίου,ημέρα Τρίτη,διοργανώθηκε Παιδαγωγική παρέμβαση στο Σχολείο μας σε συνεργασία με το Σύλλογο " Χαμόγελο του παιδιού" στο πλαίσιο Αυτοαξιολόγησης της Σχολικής μας Μονάδας.Ψυχολόγος του Συλλόγου   πραγματοποίησε πρόγραμμα πρόληψης με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός».Κατά την διάρκεια του προγράμματος παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.
Η Παρέμβαση υλοποιήθηκε στα τμήματα της Α' Λυκείου.
 π3π2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΡΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ

sosΜε μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν οι μαθητές κι οι μαθήτριες του σχολείου μας στην πρόσκληση της διεύθυνσης και του Συλλόγου διδασκόντων για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με αφορμή τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων που πλησίαζαν. Τα προϊόντα που συγκεντρώθηκαν, σε μεγάλες ποσότητες χάρη στη γενναιοδωρία των οικογενειών μαθητών/-τριών και καθηγητών/-τριών, διατέθηκαν στο «Χαμόγελο του παιδιού» και σε οικογένειες της περιοχής μας μέσω της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Η συγκεκριμένη δράση, ωστόσο, είχε ως στόχο όχι μόνο την ενίσχυση των παραπάνω αλλά και την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης στη σχολική μας κοινότητα.

Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της!

 

 

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ

Με πρωτοβουλία των μαθητών/-τριών του σχολείου μας και με τη βοήθεια της φιλολόγου Γρηγοριάδου Αναστασίας διοργανώθηκε στο σχολείο μας δράση ευαισθητοποίησης κατά των γυναικοκτονιών.

Η δράση, που έλαβε χώρα στην αυλή του σχολείου την Πέμπτη, 23/12/2021, ξεκίνησε με την ανάρτηση πανό, το οποίο έγραφε:

ΠΑΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ1

 

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗΣτη συνέχεια, 45 μαθήτριες και μαθητές της Α΄και Β΄ Λυκείου κατήγγειλαν ηχηρά το φαινόμενο, παρουσιάζοντας την κάθε περίπτωση γυναικοκτονίας μέσα στο 2021 και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα αίτια και τους τρόπους με τους οποίους πρέπει όλοι να συμβάλουμε στον περιορισμό του.

Η διεύθυνση του σχολείου και ο Σύλλογος διδασκόντων συγχαίρει τους μαθητές/-τριες για την πρωτοβουλία αυτή.

 

 

 

 

 1η ενδοσχολική επιμόρφωση

Ευχαριστούμε θερμά τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη για την ομιλία του με θέμα "Μύθοι και αλήθειες για τον ΚορονοϊόSARS-CoV-2 και τα εμβόλια mRNA"στο webinar που διοργανώθηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 17:30 – 19:00 από ομάδα εκπαιδευτικών του Σχολείου μας στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αξιολόγησης Σχολικών Μονάδων και του θεματικού άξονα Συμμετοχή των Εκπαιδευτικών σε Επιμορφωτικές Δράσεις.

Παρουσίαση2

 

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος»

   

      Στα πλαίσια της Αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας 2021-2022 και του θεματικού άξονα «Σχολείο και Κοινότητα», πραγματοποιήθηκαν τρεις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» του δήμου Θεσσαλονίκης στους μαθητές της Α΄ λυκείου.

          Οι δράσεις αφορούσαν στην πρόληψη των εξαρτήσεων, τις διαπροσωπικές σχέσεις των εφήβων στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου και της παρέας, το διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβει καθώς και θέματα που επιθυμούσαν να συζητήσουν τα παιδιά. Με αφόρμηση σύντομες ιστορίες, δόθηκε έμφαση στο γόνιμο διάλογο και την ομαδοσυνεργατική μέθοδο.

Η ομάδα δράσης Αλευρόπουλος Ν., Αργύρη Μ.

Διαφάνεια1

2η ενδοσχολική επιμόρφωση

Την Τρίτη 15-2-2022 πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση του κύκλου των ενδοσχολικών επιμορφώσεων στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Το θέμα της συνάντησης ήταν «Μεικτή Μάθηση (Blended Learning) - Ανεστραμμένη Τάξη (Flipped Classroom) : Προοπτικές και εργαλεία.»

Το πρώτο μέρος της συνάντησης εισηγήθηκε ο δάσκαλος και απόφοιτος του μεταπτυχιακού τμήματος «Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση» Αναστάσιος Μελιόπουλος, ο οποίος επεσήμανε τα βασικά χαρακτηριστικά της διδακτικής μεθόδου της Μεικτής Μάθησης και του μοντέλου της ανεστραμμένης τάξης.

Στο δεύτερο μέρος η Διευθύντρια του 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού Καστοριάς και βραβευμένη με τιμητικές διακρίσεις (Education Leaders Awards, AKS EDUCATION) Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου, παρουσίασε το διδακτικό μοντέλο της Ανεστραμμένης Τάξης που εφαρμόζεται στο σχολείο της. 

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της έρευνας του κ. Μελιόπουλου πάνω στις στάσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την ανεστραμμένη τάξη και παρουσιάστηκαν τρόποι δημιουργίας κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού.

Ευχαριστούμε θερμά τους αξιόλογους εισηγητές μας για την εποικοδομητική συνάντηση.

Flipped

ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

 ΣΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣΜε αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας έστειλαν να ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου σχηματίζοντας με τις τσάντες τους το σήμα της ειρήνης. Τη δράση επιμελήθηκαν η φιλόλογος Μυλωνά Ευαγγελία και ο θεολόγος Αρβανίτης Γεώργιος.

 

 

 

 

 

ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Την Τετάρτη, 9/3/2022, το σχολείο μας διατράνωσε την αντίθεσή του προς κάθε μορφή ενδοσχολικής βίας. Το θέμα παρουσιάστηκε μέσα στα τμήματα, με βάση κείμενο που επιμελήθηκε ο φιλόλογος Κυριακίδης Λάζαρος, και ακολούθησε συζήτηση πάνω σε αυτό. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης ολοκληρώθηκαν με δρώμενο (για το σενάριο-της Αναστασίας Γρηγοριάδου- του δρωμενου πατήστε εδώ) κατά της ενδοσχολικής βίας στην αυλή, που παρουσίασε το Β1 του σχολείου μας, σε επιμέλεια της φιλολόγου Γρηγοριάδου Αναστασίας και της καθηγήτριας πληροφορικής Παυλίδου Μαργαρίτας.

Παρουσίαση1

3η ενδοσχολική επιμόρφωση

Την Τρίτη, 15/3/2022, η φιλόλογος του σχολείου Γρηγοριάδου Αναστασία στο πλαίσιο Δράσης του Θεματικού Άξονα: «Συμμετοχή των Εκπαιδευτικών σε Επιμορφωτικές Δράσεις», την οποία υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί Κυριακίδης Λάζαρος ΠΕ02, Ματσίγκου Ευδοκία ΠΕ04.04 και Παυλίδου Μαργαρίτα ΠΕ86, παρουσίασε διαδικτυακά το θέμα: «Το συναισθηματικό κλίμα στο σχολείο». Η παρουσίαση-ενδοσχολική επιμόρφωση κινήθηκε σε δύο άξονες, θεωρητικό και πρακτικό. Έτσι, αρχικά έγινε αναφορά σε βασικές παιδαγωγικές θεωρίες που συνδέονται με το θέμα και την ανάδειξη της σημασίας του στη σχολική ζωή, σε συναφή εκπαιδευτικά προγράμματα και τους στόχους τους, στον ρόλο του εκπαιδευτικού ως συναισθηματικού μέντορα και τους φραγμούς της επικοινωνίας εκπαιδευτικού-μαθητή ή τους συναισθηματικούς παράγοντες που μπλοκάρουν τη δημιουργική μάθηση. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν δραστηριότητες γνωριμίας, ανάπτυξης εμπιστοσύνης και δημιουργίας ομάδας, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της πρώτης γνωριμίας με τους μαθητές/-τριες αλλά και για την διαχείριση κάποιας ενδοσχολικής κρίσης. Τέλος, παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου για το συναισθηματικό κλίμα στο σχολείου μας στο οποίο απάντησαν διαδικτυακά μαθητές και μαθήτριες της Α΄και Β΄Λυκείου.

4η ενδοσχολική επιμόρφωση

Στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αξιολόγησης Σχολικής Μονάδας και της δράσης  Ενδοσχολική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 ο φιλόλογος του Σχολείου μας Κυριακίδης Λάζαρος ανέπτυξε το θέμα Το  σχολείο και ο ρόλος του. Κατά την εισήγησή του διάβασε και σχολίασε  απόσπάσματα από το βιβλίο του με τίτλο "Σχολικές Ασκήσεις, Δοκίμια για  την εκπαίδευση", ένα βιβλίο που ασχολείται με τα προβλήματα αλλά και το ιδιαίτερο "καθεστώς αληθείας" της  εκπαίδευσης, αντλώντας έμπνευση από την καθημερινή σχολική πράξη και παράλληλα από το θεωρητικό σύμπαν συγγραφέων όπως οι  Μισέλ Φουκώ, Λουί Αλτουσέρ, Τζούντιθ Μπάτλερ, Ζαν Φρανσουά Λυοτάρ, Ζαν  Κλόντ Μισεά κ.α. Ακολούθησε συζήτηση.

Λαζαρος

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΖ ΑΡΕΤΣΟΥΣ

Στην πλαζ Αρετσούς βρέθηκε το σχολείο μας την Κυριακή 15/05/2022 για τον καθαρισμό της παραλίας. Με μεγάλο ενθουσιασμό και σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και την ομάδα cleaningangs, μαθητές, καθηγητές και εθελοντές από το Χαμόγελο του Παιδιού μαζέψαμε τα σκουπίδια κατά μήκος της παραλίας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης τόσο του αισθήματος εθελοντισμού όσο και της αγάπης για το φυσικό περιβάλλον.

ar11

ar21

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τη Δευτέρα, 16/05/2022, πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του σχολείου μας σε σημαίνοντα μνημεία της Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Μαθητές και μαθήτριες με τη συνοδεία εκπαιδευτικών, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες ανά τάξη και μετακινούμενοι πεζοί, επισκέφθηκαν –με διαφορετική σειρά κάθε ομάδα- το Γαλεριανό Συγκρότημα, την Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα), την Ροτόντα και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Σε κάθε σταθμό της περιήγησης, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από φιλόλογο του σχολείου και τονίστηκε η σημαντικότητα των μνημείων, που, ενώ είναι παρόντα στην καθημερινή μας ζωή, συχνά αγνοούμε την ιστορία τους. Μετά το τέλος της ξενάγησης, μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τον περίπατό τους στο κέντρο της πόλης και επέστρεψαν στο σχολείο.

ΡΟΤΟΝΤΑ 2

 ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 19/5/2022, στο σχολείο μας, με εισηγήτρια την κα Πάτση Στέλλα, εκπρόσωπο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εισηγήτρια με οπτικοακουστικό υλικό κατέστησε φανερούς τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο: τη διαδικτυακή αποπλάνηση, το sexting, το cyber- bulling, τον κίνδυνο να βρεθούν προσωπικές φωτογραφίες και υλικό σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου χωρίς την έγκρισή μας, την ηλεκτρονική οικονομική εξαπάτηση κλπ. Μαθητές και μαθήτριες από την Α΄λυκείου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση και, μετά το τέλος της, έκαναν πολλές ερωτήσεις στην εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας, στις οποίες η κα Πάτση απάντησε με προθυμία.

 

IMG 20220519 1208581

  IMG 20220519 1207071